Getting Started (Română)

Obține LÖVE

Descarcă ultima versiune a frameworkului LÖVE de pe site și instaleaz-o. Dacă ești pe Windows și nu vrei să instalezi, poți doar să descarci versiunea portabilă (o arhiva .zip) și să o extragi oriunde vrei.

Ca să afli ce versiune de LÖVE rulezi, scrie în terminal următoarea comandă:

love --version

Să facem un joc!

Pentru a face un joc minimalist, creează un folder oriunde și deschide editorul tău preferat de text. Sublime text e destul de bun, având suport Lua și fiind valabil pe toate platformele. Crează un fișier și numește-l main.lua. Scrie următoarele linii de cod în acest fișier și salvează-l:

function love.draw()
  love.graphics.print("Hello world", 400, 300)
end

Rularea Jocurilor

LÖVE poate rula jocurile în două moduri:

 • Dintr-un folder care conține un fișier main.lua
 • Dintr-un Fișier Joc LÖVE care are la primul nivel (root) fișierul main.lua

Pentru crearea fișierelor .love vezi Distribuirea Jocurilor.


Windows

ZeroBrane Studio, Sublime Text 2, Notepad++ și SciTE iți permit să lansezi jocul direct din editor.

Altfel, cel mai ușor mod de a porni un joc este să tragi folderul jocului peste fișierul love.exe sau o scurtătură ce duce la acesta. Ține minte să tragi folderul care conține main.lua, nu main.lua însuși.

Mai poți și să lansezi jocul din linia de comandă:

"C:\Program Files\LOVE\love.exe" "C:\jocuri\jocul-meu"
"C:\Program Files\LOVE\love.exe" "C:\jocuri\joc-împachetat.love"

Poți crea o scurtătură care să facă asta; fă o simplă scurtătură la love.exe, clic dreapta pe ea și selectează „Proprietăți”(Properties), și apoi pune linia de comandă pe care o vrei în câmpul „Țintă”(Target) pentru această scurtătură.

Pe Windows, există o opțiune de linie de comandă care-ți permite să atașezi o consolă ferestrei, permițându-ți astfel să vezi rezultatele apelurilor print (echivalent cu setarea opțiunii t.console=true în conf.lua):

"C:\Program Files\LOVE\love.exe" --console

Linux

Pe linux poți folosi una dintre aceste comenzi:

love /home/cale/spre/director-joc/
love /home/cale/spre/joc-împachetat.love

Dacă ai instalat LÖVE la nivel de sistem, poți să dai de asemenea clic pe fișierele .love în managerul de fișiere.


Mac OS X

Pe Mac OS X, folderul cu main.lua sau fișierul .love pot fi trase deasupra pachetului aplicației love. De pe Terminal (linie de comandă), poți să rulezi un joc love și așa (presupunând ca este instalat în directorul Applications):

open -n -a love "~/cale/spre/joc"

Totuși, metoda de mai sus nu va afișa ce a scris programul pe terminal. Pentru a face asta, va trebui să execuți binarul love direct din folderul pachetului aplicației:

/Applications/love.app/Contents/MacOS/love ~/cale/spre/joc

Poți seta un alias în sesiunea terminalului pentru a executa aplicația când folosești love

prin adăugarea unui alias în ~/.bash_profile.

Deschide fișierul cu

open -a TextEdit ~/.bash_profile

S-ar putea să trebuiască să execuți

touch ~/.bash_profile

înainte, dacă fișierul nu există.

Apoi scrie următorul cod și salvează fișierul:

# alias către love
alias love="/Applications/love.app/Contents/MacOS/love"

Acum poți apela love din linia de comandă ca pe Linux și Windows:

love ~/cale/spre/jocul_meu

Android

Atât timp cât ai aplicația love instalată de pe playstore sau orice altă sursă, următoarele metode funcționează:

 • Metoda 1: Transferă directorul jocului pe /sdcard/lovegame unde main.lua se găsește la /sdcard/lovegame/main.lua. Apoi rulează aplicația.
 • Metoda 2: Transferă un .love al jocului tău pe dispozitiv și dă clic(touch) pe el. Majoritatea exploratorilor vor rula jocul .love cu aplicația love. Dacă nu o fac, poți instala ES File Explorer care o va face. Dacă folosești Dropbox, și acesta poate fi folosit pentru a deschide fișierele .love.

iOS

Pentru a rula LÖVE pe iOS, trebuie mai întâi compilat și instalat. Pentru a face asta vei avea nevoie de Mac OS X, Xcode 7 sau mai nou, și codul sursă pentru LÖVE pentru iOS de la pagina principală.

 • Dacă directoarele include și libraries nu sunt prezente în directorul love/platform/xcode/ios, descarcă-le și pune-le acolo. Acestea conțin dependințele bibliotecilor terțe folosite de LÖVE.
 • Deschide proiectul Xcode care se găsește la love/platform/xcode/love.xcodeproj și selectează ținta love-ios în meniul derulant din partea superioară a ferestrei.
 • E posibil să doriți să schimbați Configurația Procesului de Construire de la Debug(Depanare) la Release(Mediu Producție) pentru o performanță mai bună, prin deschiderea meniului „Edit Scheme...” din aceeași selecție derulantă.
 • Alege ori un Simulator iOS ori dispozitivul tău iOS conectat în selecția derulantă din partea dreaptă a celei anterioare, și dă clic pe butonul Build-and-Run ▶︎ (Construiește și Rulează) din partea stângă, care va instala LÖVE pe dispozitivul țintă după ce îl compilează.

LÖVE pe iOS are inclusă o listă simplă cu jocurile care sunt instalate (până când fuzionezi un .love cu el pentru distribuție.)

 • Pentru a pune un fișier .love pe Simulatorul iOS după ce LÖVE a fost instalat, trage fișierul peste fereastra Simulatorului iOS cât timp este deschisă. LÖVE se va lansa dacă nu este deja deschis. Dacă un alt joc este activ este posibil să trebuiască să închideți LÖVE pentru a vedea jocul nou (apasă Shift-Command-H de două ori pentru a deschide meniul App Switcher de pe Simulatorul iOS.)
 • Pentru a pune un fișier .love sau un director de joc pe dispozitivul tău iOS după ce LÖVE a fost instalat, poți să-l descarci cu Safari, sau să-l transferi pe calculatorul tău cu iTunes când dispozitivul tău este conectat: deschide iTunes, du-te la dispozitivul tău iOS care are LÖVE instalat, mergi la secțiunea 'Apps' și scrollează până găsești LÖVE, și adaugă fișierul .love sau directorul la secțiunea LÖVE's Documents.

Vezi pagina Distribuirea Jocurilor pentru a crea Jocuri LÖVE Fuzionate pentru iOS și distribuirea lor.

Pașii următori

Alte limbi